tirsdag den 22. februar 2005

Nå, er I glad for dem I valgte?

Det spørgsmål kunne jeg godt tænke mig at stille flrtallet af Danmarks befolkning. Og her mener jeg både dem der stemte på Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, selvom de ikke har helt den samme situation.

Valgløfterne bliver i disse dage et efter et tilsidesat af forskellige årsager som i forhold til løfterne må opfattes som meget dårlige undskyldninger og aldeles ikke holdbart. Det først vi hørte om var at DF og V/K ikke kunne blive enige om hvordan regeringsgrundlaget skulle se ud. Og så er det måske ikke engang sandt... for faktisk ser det ud til at de to regeringspartiet har valgt at tilsidesætte deres parlementariske støtteparti; DF, selvom det faktisk er deres skyld at de stadig sidder ved megten. Det er lidt af en svinestreg og vel også en form for løftebrud. Personligt generer det mig ikke at DF ikke får den store indflydelse, for de har alligevel lidt mere rabiate holdninger i forhold til V og K, men de står og presser hele tiden og når de rigtigt ubehagelige love skal gennemføres vil regeringspartierne da også benytte sig af den støtte de kan få.

Det parlementariske grundlag vakler

Hvorvidt valget faktisk står lige på vippen til det retfærdige set i lyset af den måde regeringspartierne bruger det parlementariske grundlag skal jeg ikke kunne sige, det må være noget eksperterne tager sig af, men den situation som er ved at tegne sig synes jeg er lidt foruroligende i henhold til de demokratiske principper. Hvis man går til valg på et parlementarisk flertal og derefter ikke tilgodeser det flertal som hjalp en til magten og hvis det parlementariske flertal efterfølgende fraisger sig støtten til regeringen; Hvor står vi så? Er valget så stadig gyldigt? Min første tanke ville nok give svaret nej, for hele grundlaget for flertallet er der sådan set ikke mere.
Jeg kan huske at DF i slutningen af valgkampen allerede lugtede lunten og begyndte at kræve at akriftligt bevis på de områder hvor regeringspartierne skulle give indrømmelser. Men det skete aldrig, der kom intet svar fra Venstre og De Konservative og slet ikke noget skrifteligt som DF kunne forholde sig til after valget. Nu står de med håret i postkassen og føler sig forbigået, hvilket jeg godt kan forstå.
Hvordan mon alle dem som stemte på DF har, mon ikke de føler at deres stemme er gået til spilde.

Generel utilfredshed
De øvrige pariter i folketinget ytrer også utilfredshed med måden hvorpå regeringen bryder valgløfter og et bredt samarbejde. Oppositionen har kun fået tildelt 5 ud af 22 formandsposter i Folketingets udvalg. VK havde ellers store ord om samarbejde over midten og så videre... men det valgløfte røg sig også en tur.

Uspiseligt valgflæsk
Og så er der alle dem der hoppede på valgflæsken og stemte på Venstre eller De Konservative i håb om at alle løfter ville blive indfriet, men de rasler ned i disse dage! Det første man hørte om, allerede meget tidligt efter valget, var dankortgebyret. Det ser ud til at Bendt Bendtsen ikke kan indfri sit valgløfte. Han kunne ikke få de aftaler i stand som han havde satset på. Hvordan kan han overhovedet lave et valgløfte som han ikke har nogen som helst sikkerhed for at kunne indfri, det har jeg svært ved at forstå. Det må da betyde at folk mister tilliden til ham og det må da i sidste ende have en stor indflydelse på hvordan antallet af personlige stemmer fordeler sig.

Seneste nyt (i skrivende stund)
Lige nu, i skrivende stund, kan nyhederne på TV2 fortælle at DF i samarbejde med Socialdemokratiet forsøger at gå uden om Bendt Bendtsen for at få en ordentlig løsning på dankortgebyrproblemet. Det kan jo give en helt ny situation. Hvis DF tendenserer til at lave mere samarbejde med S end med V og K er det da muligt at regeringen kan væltes og hvis jeg ikke tager meget fejl må der være folk i oppositionen der spekulerer i hvordan det kan lade sig gøre.
Det er heller ikke det eneste eksempel på alternativt samarbejde; Et samarbejde mellem DF og S er også ved at være en realitet på et andet område, nemlig en aftale omkring landsdækkende radioudstyr for beredskabet så alle redningsfolk kan tale sammen. Der var jo problemer med kommunikationen i Seest da fyværkerifabrikken røg i luften og det mener DF o S i modsætning til VK at der skal gøres noget ved så hurtigt aom muligt. Derfor er de ved at få et system trumfet igennem udenom VK.
Nå... det var lige en kort indskydelse.

Ingen penge til kræftbehandling

Jeg synes også at kunne huske noget om at der var nogen der ville bruge penge på at forbedre kræftbehandlingen... men det bliver ikke til noget. Som det er lige nu, så er der behandlingsmetoder som er til rådighed men som der ikke er penge til at gå igang med. Jeg fatter det ikke.... vi er et af de rigeste lande i verden og så er det ikke muligt at afse penge til kræftbehandling som kan redde mange menneskeliv... det er foruroligende og faktisk grotesk.

Ingen kommentarer: