onsdag den 16. februar 2005

Hvad er spyware?

Jeg tænkte at det måske er på tide at forklare lidt om hvad spyware egentligt er, for der er masser af mennesker der ikke aner hvad det er. Spyware er et problem alle har og hvis man ikke aktivt gør noget for at undgå eller eliminere det kan man være sikker på at det efterhånden kan udvikle sig til et problem.

Hvad er spyware?:

Spyware er små koder eller rettere scripts som lægger sig ind på folks computere uden de aner det når de besøger visse hjemmesider. For det meste finder man aldrig nogensinde ud af at man har fået det og umiddelbart gør det heller ingen skade.
Men på længere sigt kan spyware gøre rigtigt meget skade.
Den primære årsag til at spyware overhovedet findes eller er blevet opfundet, er for at opsnappe oplysninger som kan bruges til uønsket reklame, altså SPAM. Men udover at man uden at vide det, kan videregive oplysninger som ligger på ens computer (det kan være email adresser, hvilke internetvaner man har og andre oplysninger) kan man også risikere at der installereres såkaldte "bagdøre" som gør det muligt for hackere at komme ind på ens computer og hente yderligere oplysninger såsom kontokortoplysninger, passwords og koder til netbank eller lignende.


Hvordan undgår man spyware?

Den måde hvorved jeg undgår spyware er ved at bruge det fantastisk gode program som hedder "Spybot - Search & Destroy"
Programmet kan scanne ens computer for unsket spayware og det kan imnuisere computeren, så man ikke fremover vil modtage den spærrede spyware.
En anden ting jeg gør er at benytte Windows XP's indbyggede firewall. Den kan forhindre at hackere kommer ind på computeren via "bagdører" og den blokerer i det hele taget for meget skidt.

Hvor kommer spyware fra?

Spyware kan komme mange steder fra, selv fra hjemmesider eller firmaer som man umiddelbart ikke ville tro kunne finde på sådan noget.
Som jeg har skrevet i et tidligere indlæg er der en hel industri i fænomenet. Der findes firmaer som udelukkende opererer i at opkøbe domæner som kan rammes via tastefejl. De samarbejder med mange forskellige lyssky småfirmaer eller måske hackere som på alle mulige måder forsøger at snyde folk for penge. Hvis det ikke er spyware man får på disse sider er det små opkaldsprogrammer som benytter sig af det modem som kan være tilsluttet computeren og som ringer op til udenlandske betalingsnumre. Og pludseligt har man en mega telefonregning.
Derfor er det vigtigt at blokere IP adressen 67.96.63.112

Ingen kommentarer: