fredag den 7. januar 2005

The Ugly Face Rears Up Again

Nu er debatten om statsautoriseret heroin igen kommet op til overfladen. For et par år siden sagde en ekspertgruppe klart nej til fri heroin på forsøgsbasis, den holdning er nu ændret til det modsatte.

Årsagen er, at man i Holland gennem en årrække har forsøgt sig med at uddele heroin til narkomaner og efter at resultaterne er blevet offentliggjort ser der ikke ud til at være nogen tvivl hos de danske eksperter. De Hollandske undersøgelser viser at man kan spare ca. 100.000 kr om året pr narkoman i forhold til metadonbehandling. Derudover kommer alle de sundhedsmæssige og sociale forbedringer det fører med sig. Ikke mindst spiller faldet i den narkorelaterede kriminalitet, som er drastisk, en stor rolle.... Efter de oplysninger at dømme er der vel egentlig ingen grund til ikke at gøre det.De offentlige myndigheder såsom politi og sundhedsmyndigheder, vil blive mindre belastet som et ekstra bonus og burde måske på den måde kunne udføre vigtigere opgaver end at tage sig af narkomaner.
Hvorvidt der er politisk vilje til at gennemføre den slags forsøg er nok tvivlsomt...ja, selv hvis man i første omgang tog det økonomiske aspekt som det primære. Jeg tror de danske politikere har svært ved at tage den slags beslutninger, ikke mindst fordi "det jo er så frygteligt ulovligt" Men det er endda en sandhed med modiifikationer.... sandheden er at heroin altid har været fuldt legalt, har i hvert fald været brugt ivrigt inden for medicinering i forskellige afskygninger. Modsat kan man undre sig over hvorfor et stof som canabis ikke har været brugt i lægemiddelindustrien eller været tilladt at bruge i sundhedssektoren. Egentligt er det nok af samme årsag som jeg tror de danske politikere ikke tør forsøge med fri heroin. Måske bunder det mest i omdømme, at man er bange for at tabe ansigt i forhold til f.eks Sverige og Norge som har en meget stram lovgivning i forhold til Danmark. Jeg ved det ikke... men det lyder da ret sandsynligt.

Politiken har skrevet en pæn artikel om det som kan ses HER

Ingen kommentarer: