onsdag den 5. januar 2005

Opstramning af regler for arbejdsløse på vej

Idag skriver flere af de danske medier om hvorledes visse ledige stillinger aldrig bliver besat. En massiv kritik af denne type kan betyde at regeringen træder ind og strammer op omkrinig de gældende regler for arbejdsløse.

Hvis man kigger på arbejdsløshedslovgivningen ser man at en arbejdsløs til en hver tid har pligt til at tage relavant arbejde som de bliver tilbudt. Idag er der masser af ledige stillinger som ikke bliver besat enten fordi at lønningerne ikke passer overens med arbejdets art, skæve arbejdstider eller fordi der er for lange transporttider til og fra arbejde. Hvis jeg ikke tager meget fejl, vil regeringen i løbet af meget kort tid lave en voldsom opstramning på området. Der er allerede lovhjemmel for at fratage dagpenge eller kontanthjælp hvis en ledig ikke vil tage et arbejde de bliver tilbudt, men det bliver ikke ført ud i livet på nuværende tidspunkt. Regeringen er styret af medierne og i denne sammenhæng er det rimeligt sikkert at der vil blive gjort noget...ikke mindst fordi at regeringen er blevet kritiseret for at arbejdsløsheden er steget imens de har siddet ved magten. At stamme op ville måske give nogen bedre tal på længere sigt... vil regeringen nok tro. Personligt tror jeg ikke på at det ville flytte noget rent statistisk... der skal nok mere til end det. Men regeringen er meget glade for at overlade de dårlige statistikker til de arbejdsløses ansvar. Og hvis man kan tvinge flere mennesker i arbejde (som de rent faktisk ikke er interesseret i) så vil man gøre det. Så min spådom lyder: Inden for de næste 3 uger vil der kommer et tiltag fra regeringen hvor AF i samarbejde med kommunerne vil blive tvunget til at smide folk ud i arbejde som de faktisk ikke er interesseret i.

Se artiklen på JP online HER


Samtidigt findes der en artikel i JP hvor arbejdsgiverorganisationen HTS efterlyser mere smidighed i det offentlige, ikke mindst på børnepasningsområdet. Hvilket kan betyde at der på længere sigt vil blive arbejdet på at vuggestuer, børnehaver og fritidshjem kan have mere fleksible åbningstider..... selvom at regeringen på det punkt vil støde på en slags blokade. Især når de finder ud af at udgifterne til lønninger i forbindelse med at holde institutionerne længere åbne vil overstige de nuværende udgifter for arbejdsløse der modtager overførselsindkomster og som ikke er interesseret i de skæve arbejdstider fordi de har børn. Det vil også blive dyrt rent socialt for børnefamilierne hvis der bliver flrer der bliver pålagt arbejde med skæve arbejdstider... det kan i sidste ende måske give endnu flere udgifter hvis mange familier vil blive smadret og måske til sidst ender med at komme ud i konflikter som kan have skilsmisser og andet som det direkte resultat. Regeringen står overfor et meget stort problem her og hvordan de vil forsøge at løse det vil tiden vise. Umiddelbart tror jeg at de vil forsøge at neglisere problemet med børnepasning og i første omgang stramme op omkring de ledige... det ville være det billigeste og det ville måske pynte på statistikkerne. Jeg er bare bange for at man vil opleve en masse overgå til sygedagpenge istedet for. Det er typisk at der er meget stor sygdom blandt ledige der bliver tvunget ud i uønsket beskæftigelse...den tendens vil jo nok blive mere udbredt.

Se artiklen i JP HER

Ingen kommentarer: