fredag den 14. januar 2005

Selvbetjening og gebyrer

Bankerne skovler penge ind på gebyrer samtidigt med at flere og flere af bankernes opgaver overtages af selvbetjening. Den mere omfattende selvbetjening skyldes ikke mindst udbredelsen af netbanker og brugen af dem.

I Børsen Online kan man idag læse at bankerne er ved at slå rekord i gebyr indtægter. Man regner med at indkomsten på gebyrer vil stige et sted mellem 2 og 17% og dermed vil bankerne i år tjene mere en rekord-året 2000 hvor bankerne på gebyrer alene fik 14 milliarder i kassen.
I sammenhold med den aktuelle debat om dankortgebyret er det jo nok ikke det bedste omdømme bankerne kan få. Det er simpelthen ved at være for tydeligt for danmarks befolkning at se at det efterhånden er ved at gå over gevind for bankerne. År efter år oplever man at bankernes indtjening bliver større og større... det er da også ok... det er jo en forretning og bankerne eksisterer kun fordi de skal genere indtjening. Men man kan sætte spørgsmål ved hvorvidt det er en fair måde at tjene penge på. Det er utilfredsstillende at forbrugerne i højere grad udfører arbejdet selv og at der samtidigt kommer flere og flere gebyrer hver gang man laver et klik med musen i sin netbank.
Det er selvfølgelig ikke den slags dagligdagsgebyrer der alene udgør den store indtjening hos bankerne. Omlægning af lån osv er nok den største post. Bankerne har i de senere år udviklet en bred vifte af nye låneformer og hvergang de introducerer en ny, skal folk have omlagt deres lån... og det tjener bankerne store formuer på.
Min mening er simpelthen at bankerne igennem de seneste 10 år har fået alt for fri hænder. Af bagvejen overtager de stille og roligt hele Danmark i ledtog med realkrieditforeningerne. Man stavnsbinder hele befolkningen uden at én eneste politiker opponerer imod det. Hvis der er nogen politikere der har den samme opfattelse som jeg, så er der langt imellem at de kommer til orde i det offentlige Danmark. Jeg synes ikke kan kunne huske at nogen har omtalt problemt igennem meget lang tid. Man kan jo nok forestille sig at enhedslisten eller måske SF kunne finde på at omtale eller kritisere udviklingen på det område, men det er åbenbart ikke så interessant at det når til medierne.
Hvor lang tid vil pengeinstitutter og kreditselskaber få lov at bondefange folk ved at lokke med mindre afdrag på skyld og på appetitvækkende låneformer? Skal vi vente til det er for sent? Der burde gøres noget. Der burde revideres i reglerne for bankforretning...en lille kartoffelkur kunne måske gøre det. Men sålænge det går godt rent økonomisk i Danmark er der ingen der rigtigt lægger mærke til det eller vil gøre noget ved det.

Se artiklen i Børsen HER

Ingen kommentarer: