fredag den 2. januar 2004

Kommunikation over nettet

Der er efterhånden rigigt mange muligheder når det gælder kommunikation over nettet. Men eftersom det er det hele konceptet omkring internettet går ud på er det klart at der er en heftig udvikling på det område.
Der er selvfølgelig et hav af messenger services som de fleste kender og har installeret. Som f.eks ICQ, MSN, Yahoo osv. Og der er programmer som Trillian der kan samle de forskellige services i eet program. Det er rimeligt nyttigt når man har venner på flere forskellige systemer. Der er kun een stor hage ved et program som trillian og det er at programmets duelighed er meget afhængige af at det bliver opdaeteret nogenlunde i takt med at de forskellige messenger services opdaterer. Naturligvis er Trillians programmører ikke i stand til at forudsige udviklingen og i så fald hvilken kodning og under hvilke præmisser at opdateringerne sker. Så når en af messenger servicerne opdateres går der normalt et stykke tid før at Trillian har fået implementeret de nye features.
Af den årsag er jeg holdt op med at bruge Trillian. Og selvom opdateringerne skete rimeligt synkront med de originale opdateringer, er der altid visse funktioner man må undvære og visse funktioner der bare ikke virker optimalt.

Det sidste nye i internet kommunikationsmidler er nok Skype som er et glimrende PC-telefon program. Der er ikke meget dårligt at sige om det. Det virker efter hensigten og lyden er faktisk bedre end almindelig telefon,
Det eneste problem ved Skype (for mit vedkommede) er at programmet efter jeg har fået nyt lydkort laver fejl. Det er ikke gearet til lydkort med extern hardware af den simple årsag at Skype selv justerer lyden når man bruger det. Det betyder at når man har extern hardware på sit lydkort kan skype ikke styre lyd niveauerne selv. De er fastlagt af den skrueknap der sidder på hardwaren. Det resulterer i at jeg når folk hører mig gennem skype lyder jeg nærmest som en robot. Det er der ikke nogen der kan holde ud at høre på. Derfor måtte jeg kigge mig om efter et alternativ imens Skype får fikset det problem.
Før har jeg brugt Microsoft Game Voice Share (GV) som virker på den måde at man via en session server logger på og derved kan snakke med folk som er på den session. Fordelen ved GV er at man kan være flere der snakker sammen på samme tid. Det kan man f.eks ikke i Skype. Det er en rigtig god ting hvis man spiller sammen online. Bagdelen ved GV er at lyden er meget dårlig ...man kan nogengange næsten ikke forstå hvad folk siger. Ikke nok med det er der også tit utrolig meget forsinkelse på, og så er det nærmest umuligt at føre en samtale. GV har også den bagdel at det er stort set umuligt at snakke med folk uden headset, for deres egen lyd går ind i mikrofonen og det de selv hører af dem selv er forsinket hvilket kan være rigtigt meget frustrerende. I sammenligning med Skype er teknologien bag GV nærmest helt til grin.
Deriomod findes der endnu et alternativ eller 2 som også kan benyttes hvis flere skal tale sammen. Det program hedder Teamspeak og virker på mange områder på samme måde som GV. I hvert fald fungerer det som GV ved at der er en server og en klient. Teamspeak virker som et rigtig godt program med masser af extra muligheder i forhold til GV og lyden er også bedre. Til sidst og ikke mindst er der heller ingen forsinkelse på samtalen. Det gør det udholdeligt.