tirsdag den 16. november 2004

Måske et gennembrud for digitalt TV i Danmark

D. 13. December lancerer DR Danmarks første interaktive, og selvfølgelig, digitale tjeneste: DR Ekstra. Man hvis man har en digital modtager kunne modtage den nye tjeneste. Meniningen er at man skal kunne trykke sig ind på DR Ekstra når man befinder sig på DR1 eller DR2. Tjenesten vil være opdelt i nogen hovedpunkter og fremstå som en ekstra "bjælke" i bunden af skærmen. Man vil kunne vælge mellem TV Guide, Nyheder, Sport og Tema. Under hver kategori vil der være under menuer der giver mulighed for f.eks at hente friske sportsresultater eller breaking news. Man vil tilmed kunne programmere tjenesten til at give besked, når der sker noget på et område, man gerne vil følge med i. Notifikationerne vil så poppe op, når der sker noget nyt.
Konceptet er i sig selv ikke engang så nyskabende i Danmark, da TDC jo for nogen år siden etablerede Selector på kabelnettet. Forskellen er bare at Selector dække information for alle kanaler, hvilket giver mange begrænsninger og knapt så hyppig opdatering. Med DR Ekstra vil man kunne gå i dybden af af tilgængelige informationer og være opdateret konstant.
Man kan sige; Jamen det er da godt at vi endelig får del i den teknik som har eksisteret i en årrække efterhånden. For hvis vi kigger rundt på vores nabolande.. f.eks Sverige, Finland eller England for den sags skyld, så er digital TV intet nyt. Faktisk er der ingen af de lander der mere vil sende analog TV inden for de næste 5 år. Sverige stopper eksempelvis analog sending i 2008.
Med digital TV har brugeren mulighed for at have mere indflydelse på hvad der vises. Der vil tilmed være mange flere informationer i forhold de begrænsninger text-tv har.
Grunden til at Danmark halter bagud med Digital TV skyldes formentligt at kabel tv har været i en meget langsom udvikling herhjemme. Først nu er der for alvor ved at ske noget når det gælder fiber, hvilket nok burde være igangsat for år tilbage. Men fiber har været og er stadig meget bekosteligt og der har åbenbart ikke været pengene til det eller der har været prioirteret anderledes. Et komplet fibernet i en storby som København kunne have skabt bedre bedre vilkår ikke mindst for forbrugere af internet, hvor man kan sige at de interaktive tv-kanaler er en sidegevinst. Havde vi haft fibernettet for 5 år siden ville en adsl linie med rimelig hastighed idag nok ikke koste mere end højst en trediedel af de nuværende priser.


Ingen kommentarer: