torsdag den 14. april 2005

Tobakskompaniget's stolthed

House of Prince, som Skandinavisk Tobakskompagni jo egentligt hedder er kommet rimeligt meget i mediernes søgelys igen. Denne gang er det en tilbagevende kritik.... hvordan det lykkedes dem at afværge den sidst ved jeg ikke, men jeg husker tydeligt at der før har været en simulær offentlig debat. Der er bare kommet en lille ekstra ting med i overblikket over hvad der sker inden bag tobaksfabrikkens mure.

Idag kan yez-dk blog så afsløre noget af det som kun meget få har kendskab til!
Det er kommet mig for øre at de har en meget gammel maskine som tester nikotinindholdet i cigaretterne. Når man i fjernsynet har set "rygemaskinen" er det faktisk slet ikke den rigtige testryger, for den rigtige maskne er af en hel anden kaliber.
Maskinen er bygget i slutningen af 1800-tallet, nærmere betegnet i 1887. En italiensk videnskabsmand og ingeniør ved navn Roberto Mondoli, hvis bedstefar iøvrigt startede den første tobaksproduktion i Italien, opfandt rygemaskinen for sjov en dag han kedede sig. Han vidste at nikotin på længere sigt var skadeligt og ved hjælp af en højst kompliceret matematisk model af de skadelige virkninger ved indtagelse af tobak, ville han lave en maskine som kunne tælle det antal dødsfald som firmaets tobak forårsagede. I den matematiske model var også medregnet vækst i produktion og salg og derfor opererede maskinen med meget høje og derfor komplicerede tal.
Mondolini var dybt betaget af døden og havde, for nogen mennesker at bedømme, et iltert og indelukket sind som kun de færreste kunne komme ind til.
Rygemaskinen var en form for grotesk underholdning og Mondolini nød at vse den frem for gæster.
Makinen kunne ikke alene tælle antal døde, men også udføre eksperimenter for sjov.
I toppen af maskinen findes et kammer (under låget) hvori man kan placere et mindre dyr eller en plante og gennem en periode kan man åbne låget og observere hvordan tobakkens skadelige virkninger gør sit udfald.

Her ses en original skitse af rygemaskinen, som House of Prince i dagligt tale kalder "Robert Røg"
Robert Røg fra Skandinavisk Tobakskompagni


Da Roberto mondolini døde i 1901 arvede hans datter Maria Mondolini rygemaskinen og hun passede på den hel frem til 1912 hvor hun blev gift med den danske tobaksmogul Henrik Nobert.
Da Henrik Nobert fandt ud af at denne maskine stadig var i Mondilini-familiens varetægt, tog han den straks til sig... ja nærmest som sit kæreste eje. I mange år stod den i ægteparrets villa i Gentofte og gjorde sin pligt som Roberto Mondolini havde tiltænkt den. Efterhånden som årene gik, blev der mere opmærkseomhed omkring tobakkens skadelige virkninger og der kom krav til tobaksproducebterne at de skulle kunne oplyse nikotin- og tjære-indholdet under forlangende.
Men Henrik Nobert vidste i første omgang ikke levende råd og måtte hyre en masse mennesker som bare skulle sidde og ryge hele dagen imens tobakslaboratotiets ansatte undersøgte forholdende på forskellige måder.
Men den løsning løste ikke noget som helst og først da statens Tobaksråd forlangte at se en eller anden for for tal som skulle dokumentere indeholdet af sundhedsskadelige stoffer, fandt Nobert på at bruge svigerfaderens sjove rygemaskine. Rottekammeret blev skiftet ud med nogle filtre og valserne som indikerede antal dødsofre blev justeret så den istedet ville vise det aktuelle indhold af nikotin og tjære. På trods af at alle vidste at maskinen ikke virkede efter hensigten, lod man den udføre firmaets eneste og endelige analyser. Ja, selv den dag idag er maskine aktiv og det er stadig det eneste værktøj som bruges for at belyse indholdet af sundhedsskadelige stoffer i den afbrændte tobak.

Ingen kommentarer: