fredag den 12. marts 2004

SYGT!

Efter gårsdagens 13 bomber i Madrid viser det sig her til morgen at der skulle have været 14

I skrivende stund har terrorbomberne i Madrid igår d. 11/3-2004 kostet 198 mennesker livet og over 1400 sårede. En af de største terror auktioner i Europa nogensinde. Det er mange mennesker og det er en forfærdelig tanke at der faktisk skulle have været endnu flere ofre. 3 bomber blev bragt til kontrolleret sprængning af det spanske politi igår og her til morgen fandt man endnu en. Bomben blev fundet i en rygsæk blandt beslaglagt baggage i politiets varetægt. Bagage som var blevet opsamlet ved de bomberamte togstationer i Madrid.

Mobiltelefonen
Her til morgen ringede en mobil telefon pludseligt blandt den beslaglagte bagage. Det lykkedes at finde den rygsæk hvori mobiltelefonen fandtes. Mobiltelefonen skulle have udløst en sprængladning som var anbragt i rygsækken.
Hvis man antager at alle bomber er blevet aktiveret ved hjælp af mobiltelefoner må det siges at være ekstraordinært kynisk og virkeligt uehageligt at tænke på. Ved hjælp af et par simple opkald til mobiltelefoner har man kunne forårsage hundredevis af menneskers død.
Da der ikke er nogen der har taget ansvaret for bomberne kan man kun gætte på hvem der har udført dette syge angreb på menneskeheden. Spaniens regering er helt sikker på at det er ETA og har allerede fra første udtalelse ikke lagt skjul på at ETA var hovedmistænkt. Mange har spekuleret i om det er arabisk relateret og den politiske gren af Baskernes selvstændighedskamp udtaler at det ikke er ETA men derimod lægger skylden på araberne.
Hvis det er Al-queda der står bag disse bomber kan jeg ikke helt forstå at man har benyttet den metode til sprængning. Normalt benytter de aribiske terrorceller sig af selvmordsbombere og derved martyrdom. Jeg mener ikke før at have hørt om den slags metoder i den sammenhæng.

Skylden
ETA har haft mange års pause og ETA har altid advaret mod bomberne i forevejen og altid taget skyldem. Så det er en underlig fremgangsmetode.
Hvad er det for nogen krystere der iværksætter den slags og samtidgt ikke vil stå ved det? Hvad er hele meningen med det hvis der ikke er nogen der ytrer en holdning til noget i forbindelse med det? Er det et engrb i forhold til Spanien eller er det bare et tilfældigt valg at det lige blev Madrid? Er der udsigt til at man vil opleve lignende angreb andre steder i europa i nærmeste fremtid? Er hele meningen med det udelukkende at gøre folk skræmte? I forsøget på at se det med en terrorists øjne vil den slags uvished gøre at sikkerhedsforanstaltninger vil blive forbedret og sikkerheden genrelt vil forbedres alle vegne og hvordan kan det gøre det andet and mere besværligt for terroristerne selv? SPørgsmålene er mange og svarene skal man nok ikke regne med sådan lige pludseligt popper op.