onsdag den 25. maj 2005

Kliippekortkultur - Forbud eller begrænset ligalitet?

Klppekort er åbenbart blevet en del af den dasnke kultur... eller er det?
Der er blevet snakket om klippekort løsninger på mange forskellige områder de seneste år. Hvor mange klippekort løsninger som rent faktisk er blevet til en realitet er vist alligevel rimeligt begrænset.


Senest har en bornholms skole, nærmere betegnet Østerlars-Gudhjem Skole, overvejet at indføre et klippekort system for at dæmme op på brugen af beskidte ord eller hvis børnene på andre måder ikke opfører sig som skolebestyrelsen kunne ønske sig. Idéen er at en elev der har fået 6 klip skal bortvises fra skolen.

Det er egentligt generelt en inkonsekvent indstilling som breder sig. Man har hørt om muligheden for klippekort ordning med kørekort og jeg mener også at det er blevet nævnt i flere andre sammenhænge.
Det er tegn på at der er noget man gerne vil forbyde, men man vil ikke forbyde det helt. Man vil hellere give et antal chancer før det reelt får konsekvenser.
Jeg ved ikke om det gør ondt at få et klip i kortet. Jeg ved heller ikke om det overhovedet har nogen som helst præventiv virkning. Mon ikke bare det gør at folk tillader sig at gøre det de ikke må det antal gange de kan uden der sker noget. Vil det mon ikke resultere i at dem som faktisk IKKE havde gjort det uden en klippekort ordning, gør det.... bare fordi de kan?
Jeg kan ikke i min vildeste fantasi forestille mig at det kan have nogen som helst opdragende effekt på børn. Hvis man vender hele konceptet om, kan man sige at man tillader overtrædelser i et vist omfang.
Så istedet for at det vil virke som et forbud, vil det istedet virke som en begrænset ligalitet.

Ingen kommentarer: