mandag den 28. februar 2005

Millioner ekstra dollars til Oscarvindere

Mange mindre film får en god fortjeneste alene på baggrund af en normineringer til Oscars. Vinder de ikke, tager de den direkte vej til videomarkedet. Vinderne derimod kan forvente noget der ligner en dobbelt fortjenste da filmene relanceres i biograferne umiddelbart efter prisuddelingen.

"At vinde forlænger simpelthen filmens liv" siger Randy Nielsen, en professor fra Colby College, Main, USA. Han har lavet et studie omkring den indflydelse det har for indtægten på en film hvis den enten er blevet normineret eller har vundet en Oscar.

Nilson's forudsigeler siger at "Bedste Film" vil indtjene 21,8 millioner dollars, hvilket er lidt mere end de 10,7 millioner dollars en norminering kan regne med at få ekstra i kassen.

En "Bedste mandlige eller kvindelige skuespiller" kan regne med 7,6 millioner dollars, en norminering vil til gengæld kun give 1 million dollars.

En "Bedste birolle" giver 3,8 millioner dollars ekstra, hvorimod en norminering i denne kategori ikke kan ses på bundlinien.

Disse tal har ikke den store betydning for store selskaber som Time Warner og Disney Co som har produceret og distribueret de fleste deltagene film i år. Men det har en meget stor indflydelse på rentabiliteten af selve filmene, specielt fordi der i år ikke er nogen af de store "box office blockbusters" som er normineret.

Den største af de fem norminerede film, "The Aviator", havde her ved weekenden op til Oscaruddelingen spillet 89,5 millioner dollars ind i USA, udenfor USA er det blevet til 72.2 millioner dollars.

Faktisk har de fem norminerede til "Bedste film" kun indtjent 326, 4 millioner dollars i USA; sidste års store film "Lord of The Rings" havde alene på samme tid sidste år indtjent 361,1 millioner dollars.

Nielson selv har ikke den store interesse i film og har derfor et rimeligt objektivt syn på film industrien. Den sidste film han så var "Something's got to give" fra 2003. "Det var udelukkende af akademisk interesse" siger han om sit studie.


CNN/Money

Ingen kommentarer: